Dlaczego piersi z wiekiem tracą swoją jędrność?

Dlaczego piersi z wiekiem tracą swoją jędrność
Dainis Graveris z Unsplash

Na kondycję piersi negatywnie wpływa bardzo wiele czynników. Najważniejszym z nich jest wiek, ponieważ upływ czasu nieuchronnie osłabia jędrność i sprężystość biustu. Wynika to z procesów, które naturalnie zachodzą w organizmie kobiety w trakcie menopauzy. Utrata estrogenu powoduje, że włókna kolagenowe obniżają swoją elastyczność i skóra staje się mniej sprężysta. W wyniku menopauzy zmianie ulega również gęstość i struktura piersi. Istnieją także inne czynniki, które dodatkowo osłabiają jędrność biustu z wiekiem.

Niewłaściwa postawa i brak aktywności fizycznej

Jednym z czynników przyspieszających proces starzenia się piersi jest nieprawidłowa postawa ciała. Na kondycję biustu bardzo negatywnie wpływa utrzymywanie długotrwałej, niewłaściwej pozycji podczas stania, chodzenia i siedzenia. Przygarbiona postawa jest nienaturalna dla piersi, a także szkodzi włóknom odpowiedzialnym za ich podtrzymywanie. Zła pozycja z wiekiem znacząco osłabia jędrność biustu, jednocześnie optycznie zmniejszając jego rozmiar. Negatywny wpływ wykazuje też brak aktywności fizycznej, który decyduje o witalności całego organizmu. Brak ruchu osłabia mięśnie podtrzymujące piersi, przez co tracą one swoją elastyczność. Nadmierna aktywność fizyczna również może jednak zaszkodzić, jeżeli doprowadzi do zbyt dużej utraty wagi. Biust składa się w dużej mierze z tkanki tłuszczowej, dlatego jej spadek prowadzi do nieestetycznego efektu obwisłej skóry na piersiach.

Zmiany w piersiach po ciąży i karmieniu piersią

Utrata jędrności biustu z wiekiem może być spowodowana również zmianami, które zaszły w okresie ciąży i karmienia piersią. Kluczowe mają w tym przypadku czynniki hormonalne, prowadzące do rozrostu płatów gruczołów sutkowych. Hormony przygotowują piersi do produkcji pokarmu, a także powiększają biust. W rezultacie staje się on twardy i obfity, natomiast brodawki rosną i ciemnieją. Po narodzinach dziecka, w organizmie uaktywniają natomiast się hormony wpływające na laktację. W następstwie biust staje się nabrzmiały i ciężki, czemu towarzyszy rozciąganie się skóry. Po zakończeniu okresu karmienia piersi tracą swoją jędrność, która może dla wielu kobiet jest już trudna do odzyskania.

Nieodpowiednia pielęgnacja

Z wiekiem skóra piersi staje się coraz bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji. Czynnikiem znacząco osłabiającym jędrność biustu jest regularne branie gorących kąpieli, które negatywnie odbijają się na jego kondycji. Wysoka temperatury sprawia, że tkanki ulegają wiotczeniu. Skóra piersi staje się także bardziej podatna na występowanie nieestetycznych zmian, takich jak zmarszczki i bruzdy. Z wiekiem coraz bardziej problematyczny jest również brak właściwej ochrony przeciwsłonecznej. Dekolt przez długi czasy wystawiony jest na oddziaływanie słońca, dlatego brak ochrony skóry tego obszaru może prowadzić do nieestetycznego wiotczenia piersi. Wynika to z utraty elastyny i kolagenu, czyli substancji odpowiadających za elastyczność i jędrność tkanek. W pielęgnacji zaleca się stosowanie preparatów o działaniu nawilżającym, takich jak krem Ovashape. Z jego opisem można się zapoznać na tej stronie. Krem Ovashape nie tylko utrzymuje piersi w dobrej kondycji, ale też może zwiększyć ich rozmiar.

Niewłaściwa dieta

Do czynników przyspieszających starzenie się organizmu należy nieodpowiednia dieta, która negatywnie odbija się również na kondycji biustu. Spożywanie niezdrowej żywności prowadzi do otyłości i nadwagi, a w rezultacie nadmiernego rozciągnięcia skóry oraz pękania włókien elastyny i kolagenu. Ich regeneracja jest dodatkowo utrudniona, ze względu na brak odpowiednich substancji odżywczych w codziennej diecie. Na piersi negatywnie wpływa jednak także zbyt restrykcyjny jadłospis, który może prowadzić do niedoborów żywieniowych. Nagła zmiana masy ciała oraz utrata masy mięśniowej prowadzą nie tylko do wiotczenia biustu, ale również skóry całego ciała. Prawidłowo zbilansowana dieta powinna dostarczać odpowiednią ilość tłuszczy, białka i węglowodanów, a także minerałów, witamin i przeciwutleniaczy.

PODZIEL SIĘ: